Sisäilmamittaus

Sisäilman mittausten avulla voidaan selvittää mahdollista sisäilmahaittaa rakennuksessa. Sisäilmamittaus on helppo ja kustannustehokas rakenteita rikkomaton ensi vaiheen selvitys kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmien syitä selvitettäessä.

Taykan asiantuntijoilla on vuosien kokemus erilaisista sisäilman mittauksista. Olemme erikoistuneet haastavien sisäilmaongelmien selvittämiseen ja korjaamiseen.

Tämän sisäilmamittaus antaa sinulle:

  • Helppo ja edullinen tapa saada selville onko rakennuksessa sisäilmaongelma
  • Kattavan PDF-raportin sisäilmamittauksen tuloksista

Miksi tilata sisäilmamittaus Taykalta?

Meillä on vuosien kokemus rakenneasiantuntijana toimimisesta eri mittakaavan projekteissa – pientaloista kerrostaloihin, kirkoista kouluihin. Tekemistämme ohjaa intohimo tehdä rakennuksista terveempiä ja kestävämpiä. Pyrimme olemaan markkinoiden tarkin ja laadukkain toimija sekä aina selkeä ja ymmärrettävä. Ennen kaikkea olemme hyviä ja luotettavia tyyppejä, joiden kanssa yhteistyö varmasti toimii!

Tiimistämme löytyy:

  • Rakennusfysiikan diplomi-insinöörejä
  • Rakennusterveysasiantuntijoita (RTA)
  • Kosteusvaurion kuntotutkijoita (KVKT)
  • Kosteusvaurion korjaussuunnittelijoita (KVKS)
  • Asuntokaupan kuntotarkastajia (AKK)

Usein kysyttyä:

Sisäilman mittaus on helppo ja edullinen tapa lähteä selvittämään mahdollista sisäilmaongelmaa. Eli sisäilmamittaus tai laajempi sisäilmatutkimus kannattaa tilata aina, jos epäilee sisäilmaongelmia tai sisäilmahaittaa rakennuksessa.

Tavanomaisimpia suureita, joita sisäilmasta voidaan mitata ovat:

  • lämpötila ja suhteellinen kosteus
  • paine-ero sisä- ja ulkotilojen välillä
  • hiilidioksidi (CO2)
  • kemialliset yhdisteet (VOC)
  • mikrobit
  • radon
  • polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH).

Mitattavaksi valittavat suureet päätetään yleensä tapauskohtaisesti. Asiantuntijamme osaavat kohdekäynnin aikana arvioida mitä mittauksia on tarpeellista tehdä ja mitä ei.

Sisäilmamittausprosessi sisältää yleensä:

  • raportin laatimisen ja toimittamisen tilaajalle.
  • ensikäynnin kohteella, jonka aikana valitaan mitattavat suureet
  • mittauskäynnin, jonka aikana mittaukset suoritetaan

Sisäilman mittauksen kesto riippuu mitattavasta suureesta sekä mittausten määrästä.

Lyhimmillään mittauskäynti voidaan mittauksineen toteuttaa noin tunnissa. Esimerkiksi yksittäinen mittaus kemiallisten yhdisteiden (VOC), sisäilman mikrobien tai polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH) selvittämiseksi saadaan mitattua tässä ajassa.

Sisäilman hiilidioksidipitoisuus, lämpötila ja suhteellinen kosteus sekä paine-ero sisä- ja ulkotilojen välillä kannattaa yleensä selvittää pitkäaikaisella seurantamittauksella. Tällöin mittarit jätetään kohteeseen esimerkiksi kahdeksi viikoksi.

Luotettava radonmittaus vaatii tätäkin pidemmän ajan, eli vähintään kaksi kuukautta. Suuntaa antavaa radonpitoisuutta voidaan kuitenkin arvioida myös lyhyemmän, vähintään vuorokauden kestävän mittauksen avulla.

Hyvä sisäilmamittauspalvelu sisältää muutakin, kuin pelkän yksittäisen mittauksen.

Palvelussa asiantuntija ottaa kantaa siihen, mitä suureita kannattaa mitata, jolloin vältytään turhilta mittauskuluilta. Asiantuntija analysoi mittaustulokset ja ehdottaa tarvittavia jatkotutkimus- tai korjaustoimenpiteitä. Mittauksista laadittava raportti on selkeä ja yksiselitteinen, joka antaa enemmän vastauksia, kuin uusia kysymyksiä.

Pelkkä sisäilman mittaus ei vielä paljasta sisäilmaongelman aiheuttajaa, vaan mittauksen lisäksi tulee tehdä tarkempia rakenteita avaava sisäilmatutkimus tai useampia. Esimerkiksi, jos sisäilmamittauksen perusteella huoneilman mikrobipitoisuuden havaitaan olevan poikkeava, tulee vielä tutkimuksen avulla selvittää, että mistä tämä poikkeava pitoisuus johtuu.

Yksittäisen sisäilmamittauksen hinta on alkaen 390 € (sis. ALV). Hinta riippuu mitattavista suureista sekä mittausten määrästä.

Lopullinen hinta muodostuu asiantuntijan kohdekäynnillä kuluvasta työajasta, sisäilmanäytteet laboratorioanalyysikustannuksesta (mikrobit, VOC ja PAH) sekä raportoinnista. Yksittäisen sisäilmanäytteet laboratoriokulu on noin 100–300 €.

Sisäilman mittauksen maksaa sen tilaaja, eli yleensä rakennuksen omistaja.

Asunto-osakeyhtiöissä osakkaan kannattaa ensisijaisesti vaatia taloyhtiötä teettämään sisäilmamittaus, jos epäilee sisäilmahaittaa huoneistossa. Osakas voi kuitenkin tilata sisäilmamittauksen myös omaan piikkiinsä.

Vuokralaisten tapauksessa: Jos rakennuksen omistaja ei jostain syystä suostu maksamaan sisäilmamittausta, voi vuokralainen tilata sisäilmamittauksen myös omaan piikkiinsä.

Sisäilmamittauksia voi tehdä teoriassa kuka vaan, mutta mittaajaksi kannattaa valita asiantuntija, jolla on kokemusta sisäilmaongelmien selvittämisestä ja korjaamisesta. Asiantuntijaksi kannattaa valita henkilö, jolla on vähintään Rakennusterveysasiantuntijan pätevyys (RTA).

Eron asiantuntijoiden välillä huomaa siinä, että halvin mittaaja tekee ainoastaan mittauksen, mutta ei osaa ottaa kantaa siihen, mihin mittaustulos viittaa tai mitä jatkotoimenpiteitä tulisi tehdä. Todellinen asiantuntija auttaa selvittämään ongelman syyn perin pohjin ja tarvittaessa myös korjaamaan sen.

Yksittäistäkään sisäilmamittausta ei kannata tilata taholta, jolla ei ole tarjota asiantuntemusta jatkoselvittelyihin ja mahdolliseen korjaussuunnitteluvaiheeseen.

Tilatessa mittauksen Taykalta, mahdolliset lisäselvitykset, jatkotutkimukset tai korjaussuunnittelu voidaan aina hoitaa samalla. Lisätutkimuksia ei kuitenkaan voida tehdä mittauksen ollessa käynnissä, ettei tulos kontaminoidu.

Sisäilman mittaus on helposti lähestyttävä tapa käynnistää sisäilmahaitan selvittäminen. Vaikka pelkän mittauksen avulla ei yleensä voida saada sisäilmaongelman aiheuttajaa selville, voidaan sillä pystyä rajaamaan tiettyjä vaurionaiheuttajia pois.