Sisäilmatutkimus
- Sisäilmatutkimus paljastaa syyt kiinteistön tai asunnon mahdollisiin sisäilmaongelmiin sekä antaa tiedon kohteen sisäilman laadusta
- Me Taykalla olemme erikoistuneet erityisesti poikkeuksellisen haastavien sisäilmaongelmien selvittämiseen
- Meillä on vuosien kokemus erilaisten isojen ja haastavien julkisten kiinteistöjen sekä pienempien asuinrakennusten sisäilmaongelmien selvittämisestä (sekä korjaamisesta)
Miksi tilata sisäilmatutkimus Taykalta?
Meillä on vuosien kokemus rakenneasiantuntijana toimimisesta eri mittakaavan projekteissa – pientaloista kerrostaloihin, kirkoista kouluihin. Tekemistämme ohjaa intohimo tehdä rakennuksista terveempiä ja kestävämpiä. Pyrimme olemaan markkinoiden tarkin ja laadukkain toimija sekä aina selkeä ja ymmärrettävä. Ennen kaikkea olemme hyviä ja luotettavia tyyppejä, joiden kanssa yhteistyö varmasti toimii!
Tiimistämme löytyy:
- Rakennusfysiikan diplomi-insinöörejä
- Rakennusterveysasiantuntijoita (RTA)
- Kosteusvaurion kuntotutkijoita (KVKT)
- Kosteusvaurion korjaussuunnittelijoita (KVKS)
- Asuntokaupan kuntotarkastajia (AKK)
Usein kysyttyä:
Sisäilmatutkimuksen tavoitteena on selvittää syyt kiinteistössä havaituille sisäilmaongelmille. Sisäilmatutkimus voidaan tehdä koko kiinteistöön tai vain sen osaan, esimerkiksi yhteen huoneistoon tai huoneeseen. Tutkimus voidaan toteuttaa myös esimerkiksi tulevan peruskorjauksen lähtötiedoiksi.
Sisäilmatutkimuksessa pääpainona on selvittää rakennuksen eri rakennusosien, rakenteiden ja rakennusmateriaalien kunto sekä mahdolliset rakennusfysikaaliset/sisäilmatekniset riskit tai muut sisäilman laatua mahdollisesti heikentävät tekijät sekä ilmanvaihdon toiminta.
Tutkimus toteutetaan lähtötietotarkastelun, aistinvaraisten arvioiden, rakenneavausten sekä erilaisten näytteenotto- ja mittausmenetelmien avulla.
Meiltä löytyy pätevyydet ja kokemus toteuttaa sisäilmatutkimus perusteellisesti sekä laadukkaasti. Saat meiltä kattavan, mutta silti helppolukuisen raportin sisäilmatutkimuksen löydöksistä ja mahdolliset toimenpide-ehdotukset.
Sisäilmatutkimus sisältää tarvittavat tutkimusmenetelmät, joiden avulla sisäilmaongelmien syy selviää. Tutkimusmenetelmät valitaan aina tapauskohtaisesti. Tyypillisiä tutkimusmenetelmiä ovat mm.:
- Rakenteiden ja ilmanvaihtojärjestelmien riskiarvio lähtötietojen perusteella
- Aistinvaraiset arviot, kosteusmittaukset ja sisäilmanäytteet kohteella
- Rakenteisiin tehtävät rakenneavaukset ja rakennusmateriaaleista otettavat materiaalinäytteet
- Altistumisolosuhdearvio, jonka avulla havainnoidaan sitä, kuinka todennäköistä rakennuksen eri tiloissa on altistua sisäilmahaitalle
Isommissa kiinteistöissä tutkimusta ennen laaditaan tyypillisesti kohdekohtainen riskiarvio ja tutkimussuunnitelma, jonka pohjalta tutkimus tehdään.
Laadukas sisäilmatutkimus täyttää tilaajan sille asettamat tavoitteet, joita ovat yleensä esim. sisäilmaongelman syyn selvittäminen. Tutkimukset suoritetaan ja raportoidaan Ympäristöopas 2016 Rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimus -oppaan mukaisesti.
Hyvä tutkimusraportti sisältää mm. seuraavia asioita:
- Lyhyt ja selkokielinen tiivistelmä.
- Havainnot valokuvineen rakenne-/järjestelmäosakohtaisesti.
- Johtopäätökset, joissa otetaan kantaa mm. vaurioiden syihin, laajuuteen ja vaikutukseen sisäilman laatuun.
- Toimenpide-ehdotukset vaurioiden korjaamiseksi.
Sisäilmatutkimuksen kesto vaihtelee kohteen haastavuuden ja tutkimusalueen laajuuden mukaan.
Perinteisen omakotitalon tutkimisessa ensimmäisestä tutkimuspäivästä raportin valmistumiseen kuluu tyypillisesti noin kuukausi. Kohteella käytetty aika vaihtelee parista päivästä viikkoon. Isomman ja haastavamman kohteen tutkimuksen läpimenoaika voi olla useita kuukausia.
Merkittävä läpimenoaikaan vaikuttava tekijä on materiaaleista otettavien mikrobinäytteiden laboratorioanalyysiin kuluva aika, joka on tyypillisesti 2–3 viikkoa.
Laaja sisäilmatutkimus tai kevyempi sisäilmamittaus kannattaa tilata aina, jos epäilee rakennuksessa olevan sisäilmaongelmia.
Erityisesti isommissa kiinteistöissä sisäilmatutkimus kannattaa tilata myös aina ennen kattavaan peruskorjaukseen ryhtymistä. Tällä voidaan varmistaa, että kaikki tarvittavat asiat tulee huomioitua peruskorjauksen yhteydessä.
Sisäilmatutkimus on mahdollista suorittaa niin laajasti, ettei rajauksia käytännössä ole.
Tyypillisesti sisäilmatutkimus keskittyy kuitenkin vain sisäilman laatuun vaikuttavien tekijöiden selvittämiseen, jolloin rajauksia voivat olla mm. lämmitys- ja sähköjärjestelmät.
Rajauksia tutkimukseen voivat aiheuttaa myös sääolot, kuten lumien peitossa olevat vierustat ja vesikatot.
Sisäilmatutkimuksen hintaan vaikuttavat merkittävästi mm. kohteen koko, haastavuus, valittu tutkimusalue sekä rakenneavausten ja näytteiden määrä. Näin ollen yksiselitteistä hinta-arviota on vaikea määrittää.
Tyypillisesti omakotitalon kattava sisäilmatutkimus maksaa 2900–9700 € (sis. ALV).
Isompien ja haastavampien kohteiden sisäilmatutkimus voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja.
Tyypillisesti sisäilmatutkimuksen merkittävin lisäarvo tilaajalle on se, että tutkimuksen avulla syy rakennuksessa koetuille sisäilmaongelmille selviää.
Jos tutkimus tehdään muusta kuin sisäilmalähtökohdasta, esim. peruskorjauksen lähtötiedoiksi, pystytään tutkimuksen avulla peruskorjauksen laajuus ja kustannukset määritellä huomattavasti tarkemmin etukäteen.
Sisäilmatutkimuksen tekijän (kuntotutkija) valinnassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin asioihin:
- Työkokemus: Tutkijalla tulee olla useamman vuoden työkokemus lukuisien erilaisten rakennusten tutkimisesta ja korjaamisesta.
- Koulutustausta: Tutkijan koulutustausta on työhön soveltuva. Tutkijalla tulee mieluusti olla rakennusalan korkeakoulutus sekä osaamista erityisesti rakennusfysiikkaan liittyen.
- Pätevyydet: Tutkijaksi kannattaa valita henkilö, jolla on vähintään Rakennusterveysasiantuntijan (RTA) ja Kosteusvaurion kuntotutkijan (KVKT) pätevyys.