Asbesti- ja haitta-ainekartoitus

Asbesti- ja haitta-ainekartoituksen avulla selvitetään rakennuksen sisältämien asbesti- tai haitta-ainepitoisten materiaalien määrä, sijainti ja laajuus. Lain mukaan asbesti- ja haitta-ainekartoitus tulee tehdä kaikkiin ennen vuotta 1994 valmistuneisiin rakennuksiin ennen purku- tai rakennustöihin ryhtymistä.

Tayka Oy:n asiantuntijat ovat tehneet asbesti- ja haitta-ainekartoituksia vuosien ajan lukuisiin erilaisiin ja erikokoisiin kiinteistöihin. Haastavimmat ja isoimmat kartoituksen ovat olleet jopa tuhansia kerrosneliöitä omaavia rakennuksia.

Tämän asbesti- ja haitta-ainekartoitus antaa sinulle:

  • Tiedon siitä onko rakennuksessa asbestia tai muita haitta-aineita
  • Havainnot ja valokuvat haitta-aineita sisältävistä materiaaleista sekä toimenpide-ehdotukset
  • Kattavan PDF-raportin kartoituksen löydöksistä

Miksi tilata asbesti- ja haitta-ainekartoitus Taykalta?

Meillä on vuosien kokemus rakenneasiantuntijana toimimisesta eri mittakaavan projekteissa – pientaloista kerrostaloihin, kirkoista kouluihin. Tekemistämme ohjaa intohimo tehdä rakennuksista terveempiä ja kestävämpiä. Pyrimme olemaan markkinoiden tarkin ja laadukkain toimija sekä aina selkeä ja ymmärrettävä. Ennen kaikkea olemme hyviä ja luotettavia tyyppejä, joiden kanssa yhteistyö varmasti toimii!

Tiimistämme löytyy:

  • Rakennusfysiikan diplomi-insinöörejä
  • Rakennusterveysasiantuntijoita (RTA)
  • Kosteusvaurion kuntotutkijoita (KVKT)
  • Kosteusvaurion korjaussuunnittelijoita (KVKS)
  • Asuntokaupan kuntotarkastajia (AKK)

Usein kysyttyä:

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus pitää lain mukaan tilata aina ennen vuotta 1994 rakennetun rakennuksen remontti- tai purkutöiden aloittamista.

Kartoitettavia haitta-aineita ovat tyypillisesti

  • asbesti
  • polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH)
  • polyklooratut bifenyylit (PCB) ja lyijy
  • raskasmetallit.

Mitä asbesti on?

Asbesti on mm. keuhkosyöpää ja asbestoosia aiheuttava luonnonkuitu. Asbestia on sen erinomaisten ominaisuuksien vuoksi lukemattomissa eri rakennusmateriaaleissa. Suomessa asbestia on käytetty vuosien 1910–1993 aikana, mutta runsainta sen käyttö oli 1960–70-luvuilla. Asbestin käyttö kiellettiin vuonna 1994.

Mitä PAH-yhdisteet ja kreosootti ovat?

PAH-yhdisteet, eli yleisemmin kreosootti ovat vanhemmissa rakennuksissa vedeneristykseen käytettyjä materiaaleja. Kreosoottia on käytetty rakennusmateriaaleissa 1970-luvun alkuun asti. Kreosootin on todettu aiheuttavan syöpää sekä perimävaurioita.

Mitä polyklooratut bifenyylit (PCB) ovat?

PCB-yhdisteet (Polyklooratut bifenyylit) ovat öljymäisiä kemikaaleja, jotka ovat pysyvyyden ja kertyvyyden takia ympäristömyrkkyjä.

PCB-yhdisteitä on käytetty parantamaan materiaalien palon- ja kosteudenkesto-ominaisuuksia mm. liimoissa, saumamassoissa, maaleissa ja pinnoitteissa. PCB-yhdisteitä on käytetty rakennusmateriaaleissa aina 1980-luvun alkuun asti. Materiaalien PCB-pitoisuus tulee selvittää ennen mahdollisia purkutöitä.

Mitä raskasmetallit ovat?

Raskasmetalleja (mm. lyijy, sinkki, kupari, kromi jne.) on käytetty korroosionestoaineena ja väripigmenttinä mm. ulko- ja sisämaaleissa, elastisissa elementtien saumamassoissa, sementissä ja betonissa sekä puukyllästeissä.

Raskasmetallit ovat ympäristölle haitallisia, ja niille altistuminen voi lisätä syöpäriskiä. Tämän takia niiden pitoisuus tulee selvittää ennen purkutöitä haitta-ainekartoituksen avulla. Uusissa maaleissa raskasmetallipitoisuudet ovat pieniä, joten niiden käsittely ei aiheuta vastaavaa altistusta.

Julkisivuelementtien saumamassojen lyijypitoisuus tulee selvittää ennen vuotta 1990 valmistuneissa rakennuksissa, ennen julkisivuun kohdistuvien purku- tai korjaustöiden aloittamista.

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus sisältää

  • lähtötietotarkastelun, eli mm. rakennekuvien läpikäymisen rakenteiden sisällä mahdollisesti piilevien haitta-aineiden selvittämiseksi
  • kartoituspäivän kohteella, jonka aikana tehdään tarvittavat rakenneavaukset ja kerätään kaikki tarvittavat näytteet
  • näytteiden toimittamisen laboratorioon haitta-aineanalyysejä varten sekä näytetulosten läpikäynnin
  • raportin laatimisen tarvittavine liitetiedostoineen (mm. paikannuskuva ja massalaskentataulukko).

Lyhyimmillään asbesti- ja haitta-ainekartoituksen tekemiseen menee pari tuntia (yksi näyte + lyhyt raportti). Isoissa kohteissa kattavan kartoituksen tekeminen voi kestää jopa viikon.

Raportti valmistuu tyypillisesti viikon sisällä näytteiden toimittamisesta laboratorioon. Asbestinäytteen laboratoriotulos saadaan tyypillisesti muutamassa päivässä. Muiden haitta-aineiden analysointi kestää pari päivää pidempään.

Asbesti- ja haitta-ainekartoituksen hinta riippuu mm. kartoitettavan kohteen koosta, rakennusvuodesta sekä tarvittavien rakenneavausten ja materiaalinäytteiden määrästä.

Halvimmillaan kartoitus (yksi näyte + lyhyt raportti) voi maksaa muutaman satasen. Ison ja haastavan kohteen asbestikartoitus voi maksaa useita tuhansia euroja. Yhden asbestinäytteen analysointikulu laboratoriossa maksaa tyypillisesti noin 100 € (sis. alv).

Valtioneuvoston asetuksen (Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta 205/2009) mukaan haitta-ainekartoituksen tilaaminen on rakennuttajan, eli yleensä kiinteistön omistajan vastuulla.

Taloyhtiömaailmassa osakas vastaa haitta-ainekartoituksen teettämisestä sekä raportin toimittamisesta isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle ennen remonttiin ryhtymistä.

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus paljastaa rakennuksen sisältämät eri haitta-aineet sekä niiden sijainti ja määrä.

Jos rakennuksessa havaitaan haitta-aineita (esim. PAH-yhdisteitä, eli kreosoottia), joilla arvioidaan olevan sisäilman laatua heikentävää vaikutusta, selvitetään kartoituksen avulla myös aineiden terveydellistä merkitystä tilojen käyttäjille.